Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Χάρτης του Πόντου

4 σχόλια:

  1. Εύξεινος Πόντος....από το Φάση ποταμό και την πόλη Βατούμ έως την πόλη Σινώπη , στις εκβολές του Αλυ ποταμού...Το 1461 με την άλωση της Τραπεζούντας έκλεισε το πρώτο μέρος του κεφαλαίου της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.Μια ιστορία που ξεκίνησε από το μύθο του Φρίξου και της Ελλης, ακολούθησε η Αργοναυτική εκστρατεία και αναπτύσσονται οι πρώτες αποικίες. Πρώτη η Σινώπη, ακολουθεί η Τραπεζούντα, η Κερασούντα, η Σαμψούντα, Οδησσός, κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μετά το Βυζάντιο όπου αναπτύσσεται η ελληνική ταυτότητα. Με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους 1204, δημιουργείται η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας από τους Κομνηνούς.
    Και αργότερα μετά την πτώση της Πόλης το 1453 άντεξε τα χτυπήματα των Οθομανών ως το 1461 για να μοιρολογήσει την άλωση ...ΕΠΑΡΘΕΝ Η ΡΩΜΑΝΙΑ...Από τούτα τα μέρη , την Οδησσό, ξεκίνησε ο Υψηλάντης αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας τον ξεσηκωμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και έμελλε αυτή η ένδοξη αυτοκρατορία , που από τα σπλάχνα της ξεπήδησαν ο Διογένης ο Φιλόσοφος, ο Στράβων , οι Μουρούζηδες, Γαβράδες , Ευκλείδης και άλλοι πολλοί να γνωρίσει διωγμούς, εξοντώσεις, γενοκτονία. 19 Μαίου 1919 ο Κεμάλ εφαρμόζει το πιο απάνθρωπο από τα σχέδιά του....Η Μαύρη Βίβλος αναφέρει έως το 1924 σε 353.000 τα θύματα, ποσοστό που ξεπερνά το 50% του συνολικού πληθυσμού των Ποντίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Ποντιακός ελληνισμός ,κράτησε αλώβητη την ελληνικότητά του , ανέπτυξε οικονομία, δίδαξε και διέδωσε πολιτισμό αλλά σφαγιάστηκε. Σήμερα αγωνίζεται για την αναγνώριση της γενοκτονίας και προσπαθούν να διασώσουν την κληρονομιά τους, τις παραδόσεις τους. Αυτοί είναι οι συνεχιστές του Βυζαντίου. Από τις μαρτυρίες των θυμάτων γνωρίζουμε το τι υπήρχε εκεί στις αλησμόνητες πατρίδες και το τι συνέβη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή