Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ο χάρτης της Θράκης

3 σχόλια:

  1. Θράκη, η γη του Ορφέα.
    Η μεγάλη πλατιά ελληνική αγκαλιά , το ακροκέραμο πάνω από την κεφαλή μας...Μια εκδοχή αναφέρει ότι το όνομα του θεού Αρη ήταν Θραξ, ο οποίος ήταν προστάτης των Θρακών.Στην ελληνική μυθολογία η Θράκη ήταν κόρη του Ωκεανού και της Παρθενόπης, αδελφή της Ευρώπης.
    Οι Θράκες ήταν λαός προικισμένος με ψυχικά χαρίσματα, με ιδιαίτερη αγάπη στη μουσική και στην οινοποσία. Τόπος που βοήθησε στην ανάπτυξη πολλών θρησκευτικών ιδεών. Τη βυζαντινή περίοδο η θέση της Θράκης αναβαθμίζεται σημαντικά .Μερικοί από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες κατάγονται από τη Θράκη.π.χ. Ο Ιωάννης ο Δούκας Βατάτζης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΙΩΑΝΝΗΣ Γ΄ΔΟΥΚΑΣ ΒΑΤΑΤΖΗΣ
    Οι γενάρχαι της βασιλείας μου , οι από του γένους των Δουκών και Κομνηνών, ίνα μη τους άλλους λέγω, τους από γενών Ελληνικών άρξαντας, επί πολλάς εκατοστύας ετών την αρχήν κατέσχον της Κωνσταντινουπόλεως.
    Εμεινε στην ιστορία ως ο πατέρας των Ρωμιών.
    Σ΄ένα από τα έργα του που έχουν σωθεί αναφέρει...δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας από την τέταρτη σταυροφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηταν τόσο σημαντικό το έργο του και ελεήμων προς το λαό ώστε μετά το θάνατό του αγιοποιήθηκε και ο λαός του αφιέρωσε το ναό στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και το εκκλησάκι στο Νυμφαίο όπου άφησε την τελευτά του πνοή. Μεταφέρθηκε από το Νυμφαίο και τάφηκε στη Μαγνησία της Μ.Α. Λέγεται ότι μετά τη Μικρασιατική καταστροφή δεν βρέθηκε πουθενά η εκκλησία και η σωρός του. Ο θρύλος λέει πως μπορεί να είχε μεταφερθεί στις κατακόμβες της Αγιας Σοφιας στην Κωνσταντινούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή